EIWITRIJKE VOEDING ESSENTIEEL BIJ SUCCESVOL REVALIDATIEPROCES

RECURA UPDATE

Het is vandaag Wereldgezondheidsdag. Een dag om extra stil te staan bij het optimaal ondersteunen van de gezondheid van onze cliënten. Voeding speelde altijd al een belangrijke rol in het revalidatieproces van Recura Revalidatie.
Op de locatie, gelegen naast het ZMC, werken Evean en het Zaans Medisch Centrum samen in het leveren van geriatrische revalidatiezorg in Zaandam. Begin 2020 werd een onderzoek naar de rol van eiwitrijke voeding succesvol afgerond en geimplementeerd.

Rosanne Keijzer, diëtist bij Recura Revalidatie: “Binnen de revalidatiezorg herkenden we dat ouderen die in Recura Revalidatie kwamen revalideren tijdens de opname in het ziekenhuis door ziekte niet altijd voldoende aten.

Gebrek aan eetlust heeft daarbij vaak een te lage eiwitiname als gevolg. Door deze ondervoeding zagen we bovendien een verlies van spiermassa. Bij onze doelgroep, ouderen, heeft verlies van spiermassa al snel ernstige gevolgen. Vermindering van mobiliteit en een verhoogd valrisico, met daardoor een grotere kans op botbreuken.

Rosanne Keijzer ontwikkelde samen met Hutten Care & Cure, partner op het gebied van eten en drinken op Recura, een nieuw voedingsconcept waarin eiwitrijke voedingsmiddelen centraal staan: “Eiwitten zijn bouwstenen voor het lichaam. Je kunt je voorstellen dat wanneer een cliënt te weinig eet en daarbij te weinig eiwitten binnen krijgt, het behouden én opbouwen van spiermassa niet goed lukt. Bij revalidatie heeft het lichaam zelfs extra eiwitten nodig om goed te kunnen herstellen. Daarnaast dragen eiwitten ook bij aan onder andere de weerstand en wondgenezing. Goede voeding is dus onmisbaar voor een optimale revalidatie. “

DAGELIJKS 2 EIWITRIJKE TUSSENDOORTJES
In 2019 is daarom een pilot gestart in samenwerking met Hutten. Doel van de pilot was het stimuleren van de inname van extra energie en eiwitten. Er zijn toen diverse tussendoortjes ontwikkeld, die de revalidant naast de hoofdmaaltijden aangeboden krijgt: een eiwitrijke smoothie en swirl. Rosanne Keijzer: “Hutten was vanaf het begin enthousiast over het idee om extra eiwitrijke tussendoortjes aan te bieden, en zijn direct eiwitrijke recepturen gaan ontwikkelen. Samen hebben we gekozen voor deze vloeibare tussendoortjes, omdat die makkelijker genuttigd kunnen worden en het minder voelt als een echte maaltijd. Met name voor revalidanten met ziektebeelden als COPD, oncologie en CVA is eten soms moeilijk en biedt vloeibare voeding uitkomst.”

SUCCESVOLLE PILOT
Inmiddels ruim een jaar later kunnen we concluderen dat het toevoegen van de eiwitrijke tussendoortjes een positief effect heeft op het herstel van onze patiënten.

Om deze pilot goed te kunnen monitoren is er in 2020 onderzoek op Recura Revalidatie uitgevoerd door Carolien Verhagen diëtist in opleiding. De conclusie uit het onderzoek van Verhagen (2020) is dat het innemen van de eiwitrijke smoothies en swirls een significant positieve invloed heeft op de energie- en eiwitinname. Rosanne Keijzer: “We kregen positieve feedback van revalidanten, bijvoorbeeld dat het fijn was om iets extra’s tussendoor te krijgen, wat ook nog eens bijdraagt aan het herstel.”

UITBREIDING EIWITRIJKE VOEDING ALS TUSSENDOORTJE
De resultaten uit het onderzoek geven aan dat we binnen Recura Revalidatie op het juiste spoor zitten. Inmiddels is er een volgende stap door Recura en Hutten gezet om het concept verder door te ontwikkelen. Zoals nog meer afwisseling in de tussendoortjes. Hierbij zal er een intensieve samenwerking blijven tussen Hutten en de diëtist van Evean. Rosanne Keijzer: “Meer variatie in het aanbod zal er hopelijk voor zorgen dat de eiwitrijke tussendoortjes nog beter genuttigd gaan worden.” Daarnaast zal de informatievoorziening naar de revalidanten worden geoptimaliseerd. Denk hierbij aan een folder en voorlichting tijdens het verblijf aan de revalidant, gegeven door de diëtist. Maar ook het verstrekken van bijvoorbeeld receptkaartjes van eiwitverrijkte voeding om mee te nemen naar huis. Ook in de thuissituatie blijft aandacht voor voldoende eiwitinname ten aanzien van het herstel belangrijk.