Voor wie is het?

Voor wie is het?
Onze fysiotherapeuten hebben veel kennis van en ervaring met specifieke aandoeningen en situaties. Zij helpen u graag verder met:

Fysiotherapie bij artrose

Bij artrose is bewegen heel belangrijk. Doel is om minder pijn te hebben, een sterker lichaam te krijgen en (zo nodig) gewicht te verliezen. Bewegen is positief voor uw gewrichtskraakbeen en de spieren, pezen en banden rondom het gewricht. De fysiotherapeut maakt een oefenprogramma op maat.
Lees meer over artrose

Fysiotherapie bij botbreuken en kneuzingen

Heeft u iets gebroken of gekneusd, dan helpt de fysiotherapeut de pijn te verminderen. Hij maakt een oefenprogramma op maat. U oefent ook met activiteiten die moeilijk gaan met een breuk of kneuzing. Als u lange tijd niet op uw benen mag staan, kan hydrotherapie helpen. Is er sprake van vocht (oedeem), dan kan lymfedrainage een oplossing zijn. Bij grote bloeduitstortingen krijgt u massage of tape.
Lees meer over botbreuken en kneuzingen

Fysiotherapie bij chronische pijn/vermoeidheid

Voor chronische pijn en vermoeidheid wordt meestal geen oorzaak gevonden. Toch is verbetering vaak mogelijk. De fysiotherapeut helpt daarbij. Doel is om minder pijn en vermoeidheid te ervaren en meer energie over te houden voor activiteiten die u belangrijk vindt. De fysiotherapeut maakt vaak gebruik van het trainingsprogramma Graded Activity. U leert gezond en positief beweeggedrag en focust op uw mogelijkheden. Soms wordt hydrotherapie ingezet.
Lees meer over chronische pijn
Lees meer over chronische vermoeidheid

Fysiotherapie bij COPD en astma

Bij COPD kost ademen meer moeite en bent u sneller benauwd. Ook zult u regelmatig hoesten en slijm opgeven. Met fysiotherapie werkt u aan een betere conditie, zodat klachten verminderen. De fysiotherapeut geeft u oefeningen. Ook leert de fysiotherapeut u hoe u op een goede manier slijm kwijtraakt. Bent u kortademig, dan leert de fysiotherapeut u adem- en ontspanningstechnieken.
Lees meer over COPD
Lees meer over astma

Fysiotherapie bij fibromyalgie

Bij fibromyalgie is bewegen belangrijk. Maar wel op een verantwoorde manier. Samen met de therapeut doet u oefeningen om gewrichten soepel te maken en houden. Ook verbetert u uw spierkracht en conditie. Zo kunt u steeds meer aan. Soms maakt hydrotherapie deel uit van de behandeling.
Lees meer over fibromyalgie

Fysiotherapie bij botontkalking

Bij botontkalking (osteoporose) worden uw botten zwakker. U kunt gemakkelijker iets breken. Ook kunnen de rugwervels inzakken, wat pijn geeft. De fysiotherapeut doet oefeningen met u om pijn en beweegklachten te verminderen. Er is veel aandacht voor dagelijkse bewegingen en houdingen. Ook leert u ontspannen en beter ademen.
Lees meer over botontkalking

Fysiotherapie bij Parkinson

Bekende bewegingsklachten bij Parkinson zijn trillen, stijve spieren, traag bewegen en een gebogen houding. Ook wordt evenwicht houden moeilijker. Samen met de fysiotherapeut werkt u aan een zo zelfstandig mogelijk leven. U houdt uw conditie op peil, vergroot uw spierkracht en verbetert dagelijkse activiteiten, zoals opstaan, lopen en omdraaien in bed.
Lees meer over Parkinson

Revalidatie voor ouderen, met een nieuwe heup of knie of na een beroerte (CVA)

Revalideren is nodig na bijvoorbeeld een beenbreuk, een beroerte of bij sommige chronische aandoeningen. Samen met de therapeut werkt u aan herstel. Doel is om dagelijkse actviteiten die voor u belangrijk zijn zo snel mogelijk weer op te pakken. U verbetert uw spierkracht, coördinatie en conditie. Ook leert u omgaan met uw beperkingen.
Revalideren kan in een groep bij dagbehandeling, maar ook individueel.
Lees meer over revalidatie

 

Na het revalidatietraject met een nieuwe heup of knie in het ziekenhuis of verpleeghuis, kunt u verder herstellen bij de fysiotherapeut. U werkt aan spierkracht, conditie en loopvaardigheid, met of zonder hulpmiddel. De fysiotherapeut stelt een oefenprogramma op maat samen. Bij veel pijnklachten is hydrotherapie mogelijk. Manuele lymfedrainage is een oplossing bij vocht (oedeem).
Lees meer over een nieuwe heup of knie

Samenwerking Zaans Medisch Centrum
Bent u opgenomen in het Zaans Medisch Centrum? Dan wordt u overgeplaatst naar de revalidatieafdeling in verpleeghuis Oostergouw. Na uw ontslag revalideert u verder met de fysiotherapeut van Evean.

 

Na een beroerte revalideert u eerst in het ziekenhuis of verpleeghuis. Als u weer in uw eigen omgeving bent, kunt u verder herstellen. U verbetert activiteiten die voor u belangrijk zijn, zoals fietsen of knutselen. De fysiotherapeut stelt een oefenprogramma op maat samen. U werkt bijvoorbeeld aan uw conditie, kracht, balans en loopvaardigheid. Revalideren kan in een groep bij dagbehandeling, maar ook individueel.
Lees meer over CVA

Samenwerking Zaans Medisch Centrum en BovenIJ
Bent u opgenomen in het Zaans Medisch Centrum? Dan wordt u overgeplaatst naar de revalidatieafdeling in verpleeghuis Oostergouw. Bent u opgenomen in het BovenIJ, dan wordt u overgeplaatst naar een revalidatieafdeling in Eduard Douwes Dekker. Na uw ontslag revalideert u verder met de fysiotherapeut van Evean.

Vallen voorkomen

Bent u al een paar keer gevallen, bijvoorbeeld in huis? De fysiotherapeut leert u hoe u vallen voorkomt. U verbetert uw evenwicht en leert beter om te gaan met bijvoorbeeld krukken of een rollator.

Fysiotherapie bij reuma

Bij reuma is bewegen belangrijk. Maar wel op een verantwoorde manier. Samen met de therapeut doet u oefeningen om gewrichten soepel te maken en houden. Ook verbetert u uw spierkracht en conditie. Zo kunt u steeds meer aan. Soms maakt hydrotherapie deel uit van de behandeling.

Fysiotherapie bij incontinentie

Bij incontentie verliest u ongewild urine. Bijvoorbeeld als u lacht, niest of iets optilt. De fysiotherapeut gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van het urineverlies. U krijgt adviezen over ademhaling, houding, drinken en toiletgang. Ook leert de fysiotherapeut u om uw bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen.

Fysiotherapie bij hartfalen

Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Klachten zijn onder meer vermoeidheid en kortademigheid. Juist bij hartfalen is bewegen heel belangrijk. Bewegen is de beste manier om problemen aan het hart te voorkomen. De fysiotherapeut werkt met u aan uw spierkracht en conditie. Hij leert u wat voor u een gezonde mate van bewegen is.

Fysiotherapie bij nieuwe heup of knie

Voor of na een operatie aan uw knie of heup kan het lastig zijn uzelf te redden thuis. De fysiotherapeut leert u hoe u goed omgaat met uw beperking. Zo blijft u zo zelfstandig mogelijk.