Oefentherapie

'Na een dag zitten heb ik altijd rugpijn. Wat kan ik doen?'

Lopen, zitten, opstaan. We bewegen de hele dag op onze eigen manier. Soms is een houding of manier van bewegen niet goed voor ons lichaam. We krijgen er pijn van in onze nek, rug of benen. De oefentherapeut leert u gezond beweeggedrag aan. Door anders met uw lichaam om te gaan kunnen klachten minder worden of verdwijnen. Oefentherapie heet ook wel oefentherapie Mensendieck of oefentherapie Cesar.

Bij welke klachten helpt de oefentherapeut?

Oefentherapeuten van Evean zijn gespecialiseerd in klachten bij chronische aandoeningen en ouderdomsklachten.

Oefentherapie bij artrose

Bij artrose is bewegen heel belangrijk. Doel is om minder pijn te hebben, een sterker lichaam te krijgen en (zo nodig) gewicht te verliezen. Bewegen is positief voor uw gewrichtskraakbeen en de spieren, pezen en banden rondom het gewricht. De oefentherapeut maakt een oefenprogramma op maat.
Lees meer over artrose

Oefentherapie bij botbreuken en kneuzingen

Heeft u iets gebroken of gekneusd, dan helpt de oefentherapeut de pijn te verminderen. Hij maakt een oefenprogramma op maat. U oefent ook met activiteiten die moeilijk gaan met een breuk of kneuzing. Als u lange tijd niet op uw benen mag staan, kan hydrotherapie helpen. Is er sprake van vocht (oedeem), dan kan lymfedrainage een oplossing zijn. Bij grote bloeduitstortingen krijgt u massage of tape.
Lees meer over botbreuken en kneuzingen

Oefentherapie bij chronische pijn/vermoeidheid

Voor chronische pijn en vermoeidheid wordt meestal geen oorzaak gevonden. Toch is verbetering vaak mogelijk. De oefentherapeut helpt daarbij. Doel is om minder pijn en vermoeidheid te ervaren en meer energie over te houden voor activiteiten die u belangrijk vindt. De oefentherapeut maakt vaak gebruik van het trainingsprogramma Graded Activity. U leert gezond en positief beweeggedrag en focust op uw mogelijkheden. Soms wordt hydrotherapie ingezet.
Lees meer over chronische pijn
Lees meer over chronische vermoeidheid

Oefentherapie bij COPD

Bij COPD kost ademen meer moeite en bent u sneller benauwd. Ook zult u regelmatig hoesten en slijm opgeven. Met oefentherapie werkt u aan een betere conditie, zodat klachten verminderen. De oefentherapeut geeft u oefeningen. Ook leert de oefentherapeut u hoe u op een goede manier slijm kwijtraakt. Bent u kortademig, dan leert de oefentherapeut u adem- en ontspanningstechnieken.
Lees meer over COPD

Oefentherapie bij fibromyalgie

Bij fibromyalgie is bewegen belangrijk. Maar wel op een verantwoorde manier. Samen met de therapeut doet u oefeningen om gewrichten soepel te maken en houden. Ook verbetert u uw spierkracht en conditie. Zo kunt u steeds meer aan. Soms maakt hydrotherapie deel uit van de behandeling.
Lees meer over fibromyalgie

Oefentherapie bij botontkalking

Bij botontkalking (osteoporose) worden uw botten zwakker. U kunt gemakkelijker iets breken. Ook kunnen de rugwervels inzakken, wat pijn geeft. De oefentherapeut doet oefeningen met u om pijn en beweegklachten te verminderen. Er is veel aandacht voor dagelijkse bewegingen en houdingen. Ook leert u ontspannen en beter ademen.
Lees meer over botontkalking

Oefentherapie bij Parkinson

Bekende bewegingsklachten bij Parkinson zijn trillen, stijve spieren, traag bewegen en een gebogen houding. Ook wordt evenwicht houden moeilijker. Samen met de oefentherapeut werkt u aan een zo zelfstandig mogelijk leven. U houdt uw conditie op peil, vergroot uw spierkracht en verbetert dagelijkse activiteiten, zoals opstaan, lopen en omdraaien in bed.
Lees meer over Parkinson

Revalideren voor ouderen

Revalideren is nodig na bijvoorbeeld een beenbreuk, een beroerte of bij sommige chronische aandoeningen. Samen met de therapeut werkt u aan herstel. Doel is om dagelijkse actviteiten die voor u belangrijk zijn zo snel mogelijk weer op te pakken. U verbetert uw spierkracht, coördinatie en conditie. Ook leert u omgaan met uw beperkingen.
Revalideren kan in een groep bij dagbehandeling, maar ook individueel.
Lees meer over revalidatie

Revalideren met een nieuwe heup of knie

Na het revalidatietraject in het ziekenhuis of verpleeghuis, kunt u verder herstellen bij de oefentherapeut. U werkt aan spierkracht, conditie en loopvaardigheid, met of zonder hulpmiddel. De oefentherapeut stelt een oefenprogramma op maat samen. Bij veel pijnklachten is hydrotherapie mogelijk. Manuele lymfedrainage is een oplossing bij vocht (oedeem).
Lees meer over een nieuwe heup of knie

 

Samenwerking Zaans Medisch Centrum
Bent u opgenomen in het Zaans Medisch Centrum? Dan wordt u overgeplaatst naar de revalidatieafdeling in verpleeghuis Oostergouw. Na uw ontslag revalideert u verder met de oefentherapeut van Evean.

Revalideren na een beroerte (CVA)

Na een beroerte revalideert u eerst in het ziekenhuis of verpleeghuis. Als u weer in uw eigen omgeving bent, kunt u verder herstellen. U verbetert activiteiten die voor u belangrijk zijn, zoals fietsen of knutselen. De oefentherapeut stelt een oefenprogramma op maat samen. U werkt bijvoorbeeld aan uw conditie, kracht, balans en loopvaardigheid. Revalideren kan in een groep bij dagbehandeling, maar ook individueel.
Lees meer over CVA

 

Samenwerking Zaans Medisch Centrum en BovenIJ
Bent u opgenomen in het Zaans Medisch Centrum? Dan wordt u overgeplaatst naar de revalidatieafdeling in verpleeghuis Oostergouw. Bent u opgenomen in BovenIJ? Dan wordt u overgeplaatst naar een revalidatieafdeling in Eduard Douwes Dekker. Na uw ontslag revalideert u verder met de oefentherapeut van Evean.

Vallen voorkomen

Bent u al een paar keer gevallen, bijvoorbeeld in huis? De oefenherapeut leert u hoe u vallen voorkomt. U verbetert uw evenwicht en leert beter om te gaan met bijvoorbeeld krukken of een rollator.

Wat kost het?

Wat kost oefentherapie?

Heeft u een basisverzekering? Dan betaalt u oefentherapie zelf.
Heeft u een aanvullende verzekering? Dan betaalt uw zorgverzekeraar een deel. Kijk in uw voorwaarden wat u vergoed krijgt.
Heeft u een chronische aandoening (zie lijst Borst) en heeft u een basisverzekering? Dan betaalt u de eerste twintig behandelingen zelf. Daarna betaalt de zorgverzekering de behandelingen.

Heeft u een chronische aandoending (zie lijst Borst) en bent u aanvullend verzekerd? Dan betaalt uw zorgverzekeraar de eerste twintig behandelingen voor een deel of volledig. Dit is afhankelijk van uw polis. Voor 2016 heeft Evean afspraken met alle zorgverzekeraars

Tarieven oefentherapie

Als u de kosten voor de behandeling zelf moet betalen, dan betaalt u deze tarieven

Kwaliteit

Kwaliteitskeurmerk: beoordeeld met een 8,7

Evean fysiotherapie en oefentherapie is in het bezit van het landelijk kwaliteitskeurmerk HKZ. Regelmatig doen wij klanttevredenheidsonderzoeken. Onderzoeksbureau Qualizorg beoordeelt oeftherapie van Evean jaarlijks. De afgelopen twaalf maanden werd Evean beoordeeld met het cijfer 8,7.

Keurmerk Qualizorg
Therapeuten met erkende opleiding
Alle oefentherapeuten staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP). Alle therapeuten volgen jaarlijks bijscholingen en nemen deel aan regionale netwerken.

Waar is oefentherapie?

U kunt naar de oefenherapeut in een Paramedisch Centrum van Evean of in een van de verzorgings of verpleeghuizen:

Oostergouw

Guisveld

Eduard Douwes Dekkerhuis

Henriette Roland Holst

Swaensborch

Rosariumhorst

Acht staten