Heeft u astma of COPD? Dan gebruikt u waarschijnlijk medicijnen. De longverpleegkundige geeft u graag advies over uw medicijnen. U kunt terecht bij de longverpleegkundige met vragen over goed inhaleren, het schoonhouden van de inhalator en het juiste gebruik van de medicijnen. Ook bespreekt u met de longverpleegkundige hoe vaak u de medicatie moet gebruiken en wat u doet als uw klachten toenemen.

 

Wat kost de longverpleegkundige?
Longverpleegkunde wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Welke medicijnen zijn er bij astma en COPD?

Bij astma en COPD worden verschillende medicijnen gebruikt. De belangrijkste middelen zijn luchtwegverwijders en ontstekingsremmers.

Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes rondom uw luchtwegen zich wat ontspannen, waardoor de luchtwegen wijder worden en u gemakkelijker kunt ademen. Kortwerkende luchtwegverwijders werken gemiddeld binnen vijf minuten en houden maximaal vier tot zes uur hun werking. Een puffer met langwerkende luchtwegverwijders geeft zo’n 12 tot 24 uur verlichting.

Ontstekingsremmers bestrijden de ontsteking van de luchtwegen en beschermen tegen prikkels. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers hun werk gaan doen. Ontstekingsremmers zijn onderhoudsmedicijnen. U moet ze dan ook voor langere tijd heel strikt gebruiken. Dit juiste gebruik is erg belangrijk voor een goede werking van de medicijnen.