In een woongroep leeft een groep van zes tot tien mensen met dementie samen in één huis. Elke bewoner heeft een eigen slaapkamer. De keuken, badkamers en woonkamer worden gedeeld. Een vast team zorgmedewerkers begeleidt de woongroep. Zij houden zoveel mogelijk rekening met de gewoontes en leefstijl van de bewoners. Ook familie speelt een belangrijke rol: zij is altijd welkom om langs te komen of te helpen. Een woongroep wordt ook wel 'beschermd wonen' of 'kleinschalig wonen' genoemd.

Welke woongroepen zijn er?

De volgende woongroepen zijn er:

Nieuw Groenland
In Nieuw Groenland in Zaandam is een woongroep voor twaalf mensen met dementie.
Neem contact op met Nieuw Groenland

Rietvelden
In Rietvelden in Wormerveer zijn twaalf woongroepen voor mensen met dementie.
Neem contact op met Rietvelden

Swaensborch
In Swaensborch in Monnickendam zijn drie woongroepen met tien bewoners met dementie per woongroep.
Neem contact op met Swaensborch

Wat kost wonen in een woongroep?

Wonen in een woongroep valt onder de Wlz (Wet langdurige zorg). Voor vergoeding heeft u een indicatie nodig van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Zelf betaalt u een eigen bijdrage voor wonen in een woongroep. 

Wat doen bewoners in een woongroep?

In een woongroep leven bewoners zoveel mogelijk als thuis. Samen met de begeleiders doen ze het huishouden. Ze koken, maken het huis schoon en eten samen aan tafel. Verder doen bewoners de dingen waar ze plezier in hebben, zoals lezen, knutselen of bewegen. De activiteitenbegeleider verzorgt activiteiten als wandelen, spelletjes, muziek maken en koken. Soms is er een uitje. Familie en mantelzorgers zijn altijd welkom om te helpen. Zij kunnen een bewoner bijvoorbeeld meenemen naar de kapper of het park.