Evean nu ook vindbaar op nieuwe website Wegwijzerdementie.nl

uniek hulpmiddel voor naasten van mensen met dementie

Op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, lanceerde het Netwerk Noord-Holland Noord de website Wegwijzerdementie.nl. Het is een uniek hulpmiddel voor mantelzorgers van mensen met dementie, dat hun houvast biedt in de zoektocht naar zorg en ondersteuning. Op deze website staat het complete hulpaanbod voor mensen met dementie en hun naasten in Noord-Holland Noord. Het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord is een samenwerkingsverband van 23 zorginstellingen, thuiszorg, welzijnsorganisaties, waaronder Evean en de drie regionale afdelingen van Alzheimer Nederland.

‘Met deze website kunnen mantelzorgers kennis vergaren en tijd besparen’, zegt Ria Beijersbergen, die jarenlang zorgde voor haar echtgenoot met dementie. ‘Ik had gewild dat Wegwijzerdementie.nl bestond toen mijn man dementie kreeg. Het had mij zoveel tijd en frustratie gescheeld in het zoeken naar informatie. Maar 5 jaar geleden was zo’n centrale plek er helaas nog niet. Ik moest zelf informatie zien op te duiken uit alle hoeken en gaten van het internet.’ Ria Beijersbergen is een van de ervaringsdeskundigen die hebben meegedacht over Wegwijzerdementie.nl. Dankzij de inbreng van mantelzorgers kon het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord een website ontwikkelen die echt voorziet in een behoefte en die gebruikersvriendelijk is van opzet.  

Wegwijzerdementie.nl
Mantelzorgers van mensen met dementie zitten met talloze vragen. Zoals: wat staat me te wachten? Hoe kan ik omgaan met het veranderde gedrag van mijn naaste? Wat moet ik regelen? Maar ook: welke hulp is er mogelijk en waar vind ik die? Wegwijzerdementie.nl geeft niet alleen inhoudelijke informatie, maar laat ook zien welke zorg- en welzijnsorganisaties in de buurt hulp kunnen bieden. ‘Die combinatie maakt de website uniek in Noord-Holland, en voor zover wij weten zelfs in Nederland’, zegt coördinator Anneke Wienema van het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord.

18 gemeenten
Wegwijzerdementie.nl toont het complete hulpaanbod voor mensen met dementie en hun naasten in alle 18 gemeenten waar het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord actief is. Mantelzorgers kunnen in het aanbod zoeken op diverse manieren. Zo is er een handig kaartje waardoor je in één oogopslag ziet welke hulp er beschikbaar is in je omgeving. Daarbij kun je de resultaten filteren op diverse manieren: woonplaats, regio, het soort hulp of de fase van dementie.

Overbelast
Op dit moment zijn er 12.000 mensen met dementie in Noord-Holland Noord. Hun aantal zal naar verwachting verdubbelen tot ruim 24.000 in 2040. Dementie is enorm ingrijpend, zowel voor degenen die de ziekte krijgen als voor hun partners en andere naasten. 50 procent van de mantelzorgers van mensen met dementie voelt zich zwaar belast. Ervaringsdeskundige Ria Beijersbergen zegt dan ook: ‘Alles wat voorkomt dat mantelzorgers uitgeput raken, is welkom.’