Huisartsen en thuiszorg gaan coronapatiënten thuis helpen

na vervroegd ontslag uit Noordwest Ziekenhuisgroep

Noordwest Ziekenhuisgroep heeft in korte tijd samen met huisartsen en thuiszorgorganisaties de zorg thuis voor COVID-patiënten vormgegeven. Door deze samenwerking kunnen stabiele COVID-patiënten die herstellende zijn, maar nog wel afhankelijk zijn van zuurstof, voortaan enkele dagen eerder naar huis dan tot nu toe gemiddeld mogelijk was.

Zorg in thuisomgeving
Patiënten die aan de beterende hand zijn, maar voor verder herstel nog wel enige dagen extra zuurstof en medicijnen nodig hebben, bleven voorheen nog enige tijd in het ziekenhuis. Vanaf vandaag kunnen zij onder begeleiding naar huis, na voorafgaande instemming van de huisarts.

“Het is fantastisch dat in korte tijd deze mooie samenwerking is neergezet. Het is voor de patiënten veel fijner om in de thuisomgeving te herstellen. Bovendien haalt het voor Noordwest ook de druk van de ketel”, vertelt Fenneke Frerichs, internist en voorzitter van het stafbestuur bij Noordwest Ziekenhuisgroep. “Noordwest kan hierdoor eerder nieuwe patiënten opnemen en de reguliere zorg beter op peil houden.”

Veilig en verantwoorde zorg
COVID-patiënten die zelfredzaam zijn, of enige ondersteuning van de thuiszorg behoeven, komen hiervoor in aanmerking. Uiteraard wordt van patiënt tot patiënt bekeken of de situatie het toelaat dat iemand eerder ontslagen kan worden. “Dit gebeurt op een veilige en verantwoorde manier. De behandelend medisch specialist maakt de inschatting in samenspraak met de huisarts en de eventuele thuiszorg. De thuissituatie moet zich er namelijk wel voor lenen”, legt Frerichs uit. “En ook na ontslag zijn de lijntjes tussen de medisch specialist, huisarts en thuiszorg kort.”

Naar huis met zuurstof en medicatie
De patiënten die hiervoor in aanmerking komen, krijgen zuurstof, medicatie en een saturatiemeter mee. Ze kunnen met behulp van de saturatiemeter zelf het zuurstofgehalte meten en dit dagelijks doorgeven aan de huisarts.

Deelnemende partijen
De samenwerking is gerealiseerd door Noordwest Ziekenhuisgroep, HONK, HKN Huisartsen, Omring, Magentazorg, Zorgcirkel, Evean en ViVa! Zorggroep.