Rapport: Implementatie van leefcirkels in verpleeghuizen

Onderzoek naar succesfactoren en knelpunten

Bij Evean wordt gewerkt en geëxperimenteerd met zogenaamde leefcirkels. Met behulp van domotica (zorgtechnologie op afstand) wordt de bewegingsvrijheid per bewoner op maat georganiseerd. Met een tag, bijvoorbeeld in de vorm van een polsband, gaan sommige deuren voor de bewoner open, terwijl andere gesloten blijven. Bevindt een bewoner zich in een zone buiten zijn of haar leefcirkel, dan ontvangen zorgmedewerkers hiervan een melding. Door het werken met leefcirkels ervaart de bewoner eigen regie en vrijheid. Dat leidt tot een gevoel van autonomie, minder onbegrepen en agressief gedrag en mogelijk ook tot meer mobiliteit. Ook kan het familieleden, mantelzorgers en medewerkers een gerust gevoel geven. 

Er is niet één juiste manier om om te gaan met leefcirkels. Wat wel of niet werkt is afhankelijk van vele factoren. Als de zorglocatie zich bevindt op een verdieping in hartje Amsterdam, heb je te maken met andere factoren dan bij een zorglocatie in een landelijke omgeving. Elie Rusthoven is programmaleider bij Evean: “Het goed inrichten van leefcirkels moet heel zorgvuldig gebeuren en is maatwerk. Momenteel zijn wij bezig met de implementatie van leefcirkels bij onze vestiging Swaensborch in Monnickendam. Een belangrijk onderwerp is uiteraard de gebruiksvriendelijkheid van technologie. Hierover worden we geadviseerd door het SSC ICT en werken we samen in het maken van keuzes en doorvoeren ven verbeteringen. Verder is het voor de inrichting van leefcirkels van belang dat we kijken naar de diversiteit in mate van dementie".

 

Onderzoek naar succesfactoren en knelpunten 
Binnen Evean is onderzoek gedaan naar de manier waarop omgegaan wordt met leefcirkels. Onderzoeker Christina Eecen heeft daarnaast een analyse gedaan tussen de verschillen tussen de manier waarop onze VVT-organisaties hiermee omgaan. 

Het onderzoek kan hier worden gedownload.

In onderstaand overzicht zie je de gevonden succesfactoren en knelpunten.