“Je wordt gewoon blijer als je in je kracht wordt gezet.”

Teammanager Hang Tran biedt ondersteuning en ontwikkelt zich almaar door. “De wens om altijd te leren en mensen te helpen, zit in mij. Het geeft veel energie om nieuwe dingen op te pakken. Jezelf steeds verder ontwikkelen, vind ik belangrijk”, zegt Hang Tran.

Zo’n zeven jaar geleden kwam ze als afgestudeerde mbo’er 3 IG binnen bij Evean in het Twiskehuis. Daar begon ze als verzorgende. Maar ze ambieerde meer. Na verschillende functies als coördinator zorg, teamleider/teammanager en enkele keren geswitcht te zijn tussen intra- en extramuraal, biedt ze nu naast haar baan ook (tijdelijk) intramuraal ondersteuning op de locatie Swaensborch vanwege ziekte van de (vaste) teammanager. Hang is een 26 jarige  jonge starter die in haar loopbaan als manager nu een span of control heeft van zo’n 60 – 80 medewerkers.  Een behoorlijke stap, maar ze voelt zich prima ondersteund door haar collega’s en het managementteam. Dit alles combineert ze ook nog eens met haar extramurale teammanager-taken in Zaanstreek-Waterland.  

Hang licht toe hoe ze bij Swaensborch terecht is gekomen. Een teammanager bij Swaensborch, had hulp nodig. Daar kwam ik achter nadat ik haar had gemaild met de vraag hoe het ging en of ik haar ergens bij kon ondersteunen. Vanwege mijn ontwikkeltraject voor teammanager had ik daar ook de ruimte voor omdat ik een ruim contract heb in combinatie met de ‘span of control’ van de buurtteams Landsmeer en Oostzaan. ‘Span of control’ betekent dat de medewerker ondersteuning krijgt om het dagelijkse werk beter te kunnen doen. Mijn taak is de facilitaire kant aansturen en de zorgkant waarnemen voor Iris op het moment dat zij afwezig is. Ik ben blij met de coaching door de teammanager. Ook bij de teammanager extramuraal, kan ik terecht met vragen. Ik ben ook heel blij met haar. Ze is echt een steun. Beide dames zijn seniors met een eigen expertise. Komende tijd ligt de focus op persoonlijke begeleiding. Ik ben nieuwsgierig en blij met het management development-traject dat op dit moment is opgestart. Ik merk dat er best wel wat is veranderd bij Evean sinds de invoering van de nieuwe organisatiestructuur. En dat zijn voornamelijk positieve veranderingen. 

Andere kijk en frisse wind
Medewerkers maken het verschil in hun directe contact met cliënten. Zeker als ze ook nog eens de ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen. “En die ruimte krijgen we ook”, zegt Hang. “Wat ik wel zie is dat de organisatie vooral bestaat uit meer ervaren, wat oudere collega’s. Juist jonge collega’s kunnen een andere kijk en een frisse wind bieden. Het gaat er om dat kwaliteiten van medewerkers worden herkend en optimaal worden benut. Gezien en erkend worden, is belangrijk. Door medewerkers te laten groeien en ontwikkelen, zet je ze meer in hun kracht. Het maakt ze enthousiaster en ook blijer.

Bij de hand genomen
Hoewel Hang prima in staat is om haar eigen boontjes te doppen, vindt ze het fijn dat ze waar nodig wordt ondersteund en ook wordt geïnspireerd. “Ik heb heel veel mogen leren van meerdere teammanagers. Zij nemen mij echt bij de hand op het gebied van bedrijfsvoering en als het gaat om een coachende rol in leidinggeven. Zij weten als geen ander mensen te motiveren.”

Tips voor collega’s
Hang heeft door de jaren heen een flinke persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Begonnen met een nulurencontract op de werkvloer als verzorgende en inmiddels dus teamleider/teammanager. Voor andere jonge collega’s heeft zij nog de volgende tips. “Blijf vooral jezelf. Durf voor jezelf op te komen. Al is het niet altijd makkelijk. Laat jezelf zien. Ik heb veel vertrouwen in de huidige regiomanagers. Ze zijn enorm toegankelijk en zullen er voor je zijn. Zelf ben ik heel blij met mijnregiomanager. Zij staat open voor feedback en geeft je ook de ruimte om zelf dingen in te vullen. Belangrijk is dat je zaken ook op je eigen manier aanpakt. Spreek uit wat je ambities zijn en in welke richting je jezelf wilt ontwikkelen.”