Van horeca naar zorg in Amsterdam Noord

In december 2020 stapte een groep van 13 horecamedewerkers van café-restaurant Noorderlicht in Amsterdam Noord tijdelijk over naar Evean, om te ondersteunen in de zorg via initiatief Ik Help. Voor één van hen bleek de tijdelijke overstap van horeca naar de ouderenzorg een blijvende overstap. Voor Anna Hekker voelde het al snel zo vertrouwd om mensen te kunnen helpen, dat Anna in overleg met Evean besloot om te blijven. Met haar diploma als Helpende, én ervaring in de zorg, bleek Anna direct een grote toegevoegde waarde voor het team van zorgmedewerkers. 

Anna Hekker: “Ik werkte bij het Noorderlicht café op de NDSM werf in de keuken en in de bediening, het is een heerlijke plek om te zijn en ook om te werken. Met een hele fijne creatieve energie en een heel leuk en team dat aan voelt als familie. Ondanks dat ik daar nog niet zolang werkte, het klikte meteen. Ik had daar een vast contract. Maar met de corona die maar aanhield en de maatregelen die alsmaar strenger werden, was er simpelweg geen werk meer. Toen zijn Evean en het Noorderlicht samen in zee gegaan, om vanuit de horeca de zorg wat te kunnen ontlasten, de gemeenschap te ondersteunen, maar ook om het hoofd boven water te houden als horeca bedrijf. Mijn oud collega’s zijn aan het werk gegaan als gast vrouw/heer. Maar omdat ik een helpende diploma en ervaring had in de zorg werd ik in dienst genomen door Evean.”

Het voelde al snel weer vertrouwd om weer mensen te kunnen helpen. Het ‘zorgen voor’ heeft Anna altijd bij zich gedragen en het voelt voor haar fijn om hier haar zorgzaamheid in kwijt te kunnen. Tegelijkertijd is het werken in de ouderenzorg zeker niet te romantiseren. Maar de bijzondere momenten van contact maakt dat werken in de ouderenzorg voor Anna heel mooi is. 

“Ik ben als flexmedewerker van start gegaan op verschillende afdelingen, tot ik binnen het EDD een vaste positie kreeg aangeboden op Femke/Wouter. In september start ik aan de opleiding tot verpleegkundige via Evean." Anna heeft het erg naar haar zin op de gesloten afdeling psychische geriatrie in het EDD. Het kan er zwaar zijn, maar elke dag is anders en het is nooit saai, dat maakt het blijvend interessant. Al mist ze ook haar oude collega’s van het Noorderlicht, een team dat voelde als familie. Gelukkig is er nog steeds goed contact, haar oude team is erg blij voor Anna, en de mooie stap die zij naar Evean gemaakt heeft. 

Joost Gouweleeuw, team Ik Help: “We waren in december enorm blij met de ondersteuning vanuit de horeca. Dat er een cadeautje bij zat in de vorm van Anna, en dat zij zich ontpopte tot een collega die enthousiast, proactief en vrolijk rond liep is helemaal fantastisch. Ze heeft deze mooie nieuwe rol ontzettend verdiend!”