Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan

Zorgtechnologie helpt ouderen langer zelfstandig thuis te wonen

Met de inzet van verschillende zorgtechnologie toepassingen blijven steeds meer cliënten langer zelfstandig, waarmee waardevolle zorgcapaciteit beschikbaar gehouden wordt voor die ouderen voor wie zelf, thuis of digitaal niet meer haalbaar is. Niels Spiering, programmamanager Zorgtechnologie en Innovatie binnen Evean, gelooft in een aanpak waarbij enerzijds bewezen technologie wordt ingezet, en er tegelijkertijd nieuwe producten en oplossingen getest worden.  

Inzet van Bewezen Zorgtechnologie

Niels Spiering: “De Medido medicijndispenser is een prachtig voorbeeld van een vorm van zorgtechnologie die we al langere tijd inzetten, en die zichzelf echt bewezen heeft.
Binnen Evean zetten we momenteel bij 400 cliënten een Medido in. Reken maar uit: dat zijn 400 cliënten die nu geautomatiseerd de medicatie aangereikt krijgt, vaak meerdere malen per dag. Zo houden we zorgcapaciteit beschikbaar voor andere cliënten voor wie fysieke zorg een must is. Hoewel deze aanpak voor cliënten soms even wennen is, zien we dat de meeste cliënten snel gewend raken. Die zelfstandigheid is een groot goed, en op het moment dat we zien dat medicatie niet wordt ingenomen kan de zorgspecialist telefonisch makkelijk contact opnemen om na te gaan wat er nodig is. Is de cliënt niet thuis, of is er iets anders aan de hand? In dat geval is de zorgcollega snel ter plaatse voor de nodige ondersteuning.”

Binnen Evean zetten we momenteel bij 400 cliënten een Medido in. Reken maar uit: dat zijn 400 cliënten die nu geautomatiseerd de medicatie aangereikt krijgt, vaak meerdere malen per dag. 

Hoewel de Medido veel voordelen heeft, zijn er ook optimalisaties gewenst. Zo heeft de Medido soms last van haperende baxterrollen.

We delen die ervaring met de leverancier zodat die de praktijkervaringen kan meenemen in het doorontwikkelen van zijn product. Tegelijkertijd verbreden we onze blik in een pilot met een andere medicijndispenser genaamd Spencer. De contouren van die pilot worden op dit moment bepaald, waarna we in september van start gaan.

Niels Spiering: “Het ontwikkelen van zorgtechnologie doe ik samen met een team van zorgtechnologiespecialisten, die veel ervaring hebben in de wijkzorg. Intern noemen we ons team Evie, wat staat voor Evean Innoveren en Experimenteren. Binnenkort openen we een Evie lab in Purmerend waar iedere zorgspecialist van Evean zich kan laten verrassen en inspireren. Tevens gaan we ook langs locaties omdat Purmerend soms best ver weg is. Zo zetten we onze expertise als team Evie graag in voor iedere zorgspecialist, om zo samen te werken aan de beweging "zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan". Onze ambitie voor 2024 is om de bekendheid en het enthousiasme over zorgtechnologie te vergroten, zowel onder medewerkers als onder cliënten.”