Steunkousen

'Met steunkousen heb ik veel minder last van vocht in mijn benen.'

Introductie

Als u vocht vasthoudt of spataderen heeft, kunnen steunkousen helpen. Deze therapeutische elastische kousen geven u extra druk aan de benen. Zo wordt  ophoping van vocht (oedeem) voorkomen. Door de druk van de kous worden de bloedvaten ondersteunt bij het afvoeren van bloed en vocht. Zo krijgt u een betere doorbloeding en verbetert de conditie van het onderhuidse weefsel.

Voor wie zijn steunkousen?

Behandeling met steunkousen is nodig bij een verstoorde afvoer van het bloed- en lymfevatenstelsel van de benen. U heeft klachten als opgezwollen voeten, enkels en onderbenen, spataderen, een zwaar gevoel, onrustige benen en kramp. Ook worden steunkousen ingezet als nabehandeling van een open been. Steunkousen kunt u niet dragen bij grote beenwonden, ernstig eczeem of als de aanvoerende (slagaderlijke) doorbloeding is verstoord.

Hoe gaat de behandeling?

De behandeling voor het aanmeten van steunkousen gaat als volgt: als u vocht in uw benen heeft, worden deze gezwachteld door de wijkverpleging. Zodra er geen vocht meer in uw benen zit, wordt er contact opgenomen met het Wond Expertisecentrum voor het aanmeten van uw steunkousen. Er wordt dan een afspraak gemaakt om langs te komen in het Wond Expertisecentrum in Koog aan de Zaan. Tijdens het eerste bezoek beoordeelt de verpleegkundig specialist en/of wondconsulent of u een medische indicatie hebt voor steunkousen. Als dat zo is en uw benen zijn vrij van vocht (oedeem), dan worden uw benen opgemeten voor de steunkous(en). Uw kous of paar kousen wordt binnen twee weken na het opmeten bij u thuis afgeleverd. Na ongeveer twee maanden wordt er besproken of de kous voldoet. Zo ja, dan wordt de tweede kous of paar besteld voor u. Jaarlijks wordt er met u besproken hoe het gaat en of de steunkousen nog voldoen.

Wat kosten steunkousen?

De Steunkousen worden vergoed door de zorgverzekering. Meestal heeft u recht op twee (paar) kousen per kalenderjaar. Vraag bij uw zorgverzekeraar na hoe de vergoeding binnen uw pakket geldt. NB: Houdt wel rekening met uw eigen risico.

Veelgestelde vragen