Steunkousen

'Met steunkousen heb ik veel minder last van vocht in mijn benen.'

Introductie

Als u vocht vasthoudt of spataderen heeft, kunnen steunkousen helpen. Deze therapeutische elastische kousen geven u extra druk aan de benen. Zo voorkomt u ophoping van vocht (oedeem). De druk van de kous ondersteunt de bloedvaten bij het afvoeren van bloed en vocht. Zo krijgt u een betere doorbloeding en verbetert de conditie van het onderhuidse weefsel.

Voor wie zijn steunkousen?

Behandeling met steunkousen is nodig bij een van het bloed- en lymfevatenstelsel van de benen. U heeft klachten als opgezwollen voeten, enkels en onderbenen, spataderen, een zwaar gevoel, onrustige benen en kramp. Ook worden steunkousen ingezet als nabehandeling van een open been. Steunkousen kunt u niet dragen bij grote beenwonden, ernstig eczeem of als de aanvoerende (slagaderlijke) doorbloeding is verstoord. 

Bekijk hier instructies

Hoe gaat de behandeling?

De behandeling voor het aanmeten van steunkousen gaat als volgt: als u vocht in uw benen heeft, worden deze gezwachteld door onze medewerkers. Zodra er geen vocht meer in uw benen zit, nemen we contact op met het Wond Expertisecentrum voor het aanmeten van uw steunkousen. Er wordt dan een afspraak gemaakt om langs te komen in het Wond Expertisecentrum in Koog aan de Zaan. Tijdens het eerste bezoek beoordeelt de verpleegkundig specialist en/of wondconsulent of u een medische indicatie krijgt voor steunkousen. Als dat zo is, en uw benen zijn vrij van vocht (oedeem), dan meten we uw benen op voor de steunkous(en). Heeft u last van oedeem, dan moet dit eerst worden behandeld door zwachtelen. Uw kous of paar kousen wordt binnen twee weken na het opmeten bij u thuis geleverd. Na ongeveer twee maanden bespreken we of de kous voldoet. Zo ja, dan bestellen we een tweede kous of paar kousen voor u. Jaarlijks bespreken we met u hoe het gaat.

Veelgestelde vragen