Evean Erasmushuis ‘helden van het eerste uur’ op Roze 75+ boot

Op zaterdag 4 augustus 2018 varen bewoners (en medewerkers) van Evean Erasmushuis voor de derde keer mee met de Roze 75+ boot tijdens de Canal Parade. Het doel: lesbische, homo-, biseksuele, transgender en intersekse-ouderen van boven de 75 jaar een onvergetelijke dag bezorgen!
De Roze 75+ boot is een gezamenlijk initiatief van Roze 50+ (het samenwerkingsverband van ANBO & COC) en zorginstellingen Amstelring, Evean en Amsta. Alle opvarenden zijn bewoners of cliënten van deze zorginstellingen, met hun begeleiders en vrijwilligers van het Roze 50+ ambassadeursnetwerk.

Zichtbaarheid
Marijke van Viegen, coördinator activiteiten en vrijwilligerswerk Erasmushuis, is nauw betrokken bij de organisatie van het evenement. “De helden die meevaren maken de relatief onzichtbare groep roze ouderen nu zichtbaar. Evean besteed actief aandacht aan seksuele diversiteit, bijvoorbeeld door het behalen van het ‘Roze Loper’-certificaat. Niet alleen tijdens de Pride Week, maar het hele jaar door, moeten bewoners zichzelf kunnen zijn”.

Nel Vader, locatiemanager Evean Erasmushuis:¨Veel ouderen zijn pas op later leeftijd ‘uit de kast gekomen’ omdat acceptatie ontbrak of er sprake was van discriminatie op geaardheid of pesterijen. We willen niet, uit angst om niet te worden geaccepteerd, dat ouderen er voor kiezen om weer terug te gaan ‘in de kast’ in verpleeg- of verzorgingshuizen maar dat zij kunnen zijn wie ze zijn.¨

Eerbetoon
Manon Linschoten van COC / Roze50+ namens de organisatoren: “LHBTI ouderen zijn uit de kast gekomen in een tijd dat homoseksualiteit een groot taboe was. Zo deed de politie invallen bij de Shakespeare club, met de wet 248-bis in de hand. In diezelfde periode ondergingen de eerste transgenders een operatie om te kunnen worden wie zij zijn. Roze ouderen zijn in de jaren vijftig afgewezen bij sollicitaties bij bedrijven en gemeentelijke instanties op basis van hun seksuele geaardheid. Dat was toen, we zijn sindsdien een eind gekomen in onze emancipatie en gelijke rechten. De Roze 75+ boot is een eerbetoon aan onze Helden van het eerste uur. Dankzij hen leven wij in een vrije wereld waar we kunnen zijn wie we zijn!” 

Heldenverhalen
Er zijn een paar mooie verhalen verzameld van bewoners van Amsta en Amstelring. Lees deze verhalen van onze helden van het eerste uur!

Ik ben altijd ruimdenkend en flexibel geweest. Homo-zijn was nooit zwaar of lastig voor me. En misschien, geeft hij toe, was hij daarmee soms een voorbeeld, een held, voor anderen. De heer Mooser, bewoner Amsta. https://www.amsta.nl/homo-zijn-was-nooit-een-last-voor-me

Ik geloof nog steeds in God, en mijn geaardheid heeft in dat geloof een plaats. Als God geen homo’s had gewild, denk ik altijd, had hij ze niet gemaakt. De heer Vrijland, bewoner Amstelring. https://www.amstelring.nl/je-moet-iets-voor-een-ander-over-hebben-is-mijn-motto

Meegenieten? Dat kan. Kom naar de Canal Parade of volg het live verslag via tv/radio zender AT5 via at5.nl of facebook.

Over Pride Amsterdam
Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Stichting Amsterdam Gay Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld.Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Meer informatie en programma op http://www.pride.amsterdam. 

Globaal programma overzicht 2018
28 juli Pride Walk & Pride at the Park
30 juli Opening Senior Pride tijdens Nationale Roze Ouderen dag bij zc Hof van Sloten
30 juli Pride at the Beach Parade in Zandvoort aan Zee
3 & 4 augustus Straatfeesten
4 augustus Botenparade
5 augustus Slotfeest op de Dam