Roze 75+ boot: Onvergetelijke dag voor bewoners

Afgelopen zaterdag 3 augustus voer de Roze 75+ boot voor de vierde keer mee met de Canal Parade. Voor Evean en haar bewoners en begeleiders was het de derde keer dat zij mee gingen op de boot van COC Nederland. Het doel: lesbische, homo-, biseksuele, transgender en intersekse-ouderen van boven de 75 een onvergetelijke dag bezorgen! En aandacht vestigen op het thema ‘Remember the past, create the future!’ “Dat is gelukt”, aldus Coördinator vrijwilligers bij Evean Carleen Lebens. “Het was een waanzinnige dag, met een fantastische organisatie!”

Er zaten in totaal 74 mensen op de boot, waarvan zo’n dertig bewoners van verschillende zorgorganisaties waren. Deze bewoners van Evean, Amsta en Amstelring kregen één op één begeleiding die meevoer op de boot. Zij werden voorzien van heerlijke hapjes en drankjes, en het geheel werd tot in de puntjes verzorgd. Carleen zegt hierover: “De mensen die mee voeren hebben zich bijzonder vermaakt. Je zag aan hen dat zij genoten van alle aandacht. De Nederlandse Tina Turner zorgde mede voor een goede sfeer.”

Voor de Roze 75+ boot was dit jaar veel media aandacht. Zo besteedde de NOS een item aan de boot en het doel hierachter. Bekijk hier het fragment van de NOS, waarin bewoners van zorgorganisaties aan het woord komen (minuut 4:20). En werd er over gesproken door de twee presentatoren, Rik van de Westelaken en Ellie Lust. Ellie: “Deze mensen verdienen een diepe buiging, de 75+ LHBTI’s, voor wat zij hebben gedaan voor generaties van nu."

Eerbetoon
Het thema van Pride Amsterdam 2019 is ‘Remember the past, create the future’. Het is een eerbetoon aan de generatie die 50 jaar geleden openlijk de strijd aanging voor gelijke rechten en acceptatie van de LHBTI-community. Dit zijn de zogenaamde ‘roze ouderen’ van nu. Zij mogen trots zijn op wat zij met hun strijd de afgelopen 50 jaar hebben bereikt. Toch is er nog steeds werk aan de winkel als het gaat om LHBTI-emancipatie. Het thema ‘Remember the past, create the future’ geeft aan dat we oog mogen hebben voor het verleden én met elkaar de toekomst kunnen creëren.