Recura Revalidatie in Zaandam viert vijfjarig bestaan

“Recura Revalidatie in Zaandam bestaat in april 2022 vijf jaar, en daar zijn we trots op. In de week van 19 april organiseren we daarom festiviteiten voor de revalidanten en medewerkers. Dat doen we met verschillende activiteiten, waaronder een pubquiz voor de medewerkers en bingo en spelletjes voor de revalidanten. Ook zorgen we in de jubileumweek voor allerlei lekkernijen”, zegt Emilienne ’t Hart, directeur a.i. van Recura Revalidatie, onderdeel van zorgorganisatie Evean.

Het revalidatiecentrum is inmiddels een begrip in de regio. Het is gevestigd in de zorgboulevard en staat letterlijk en figuurlijk in directe verbinding met het Zaans Medisch Centrum via een gang. Als een cliënt is behandeld in het ziekenhuis en na een operatie of vanwege ziekte revalidatie nodig heeft, kan deze vrij snel en makkelijk naar het revalidatiecentrum. “Wat ons onderscheidt van andere revalidatiecentra is onze kortdurende, geriatrische revalidatiezorg. De gemiddelde ligduur bedraagt hier achttien dagen. Ook bieden we hoogspecialistische zorg. Denk daar bijvoorbeeld bij aan complexe wondbehandelingen, intraveneuze antibiotica-behandelingen en bloedtransfusies. Ook werken we nauw samen met andere ketenpartners, zoals huisartsen en zorgpartners in de regio Zaanstreek. En met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het VUmc in Amsterdam. Ook betrekken we ervaringen van cliënten in de ontwikkeling en verbetering van onze geriatrische revalidatie. Zo lopen we altijd voorop in revalidatiekennis”, zegt ’t Hart.

Wat ons onderscheidt van andere revalidatiecentra is onze kortdurende, geriatrische revalidatiezorg. De gemiddelde ligduur bedraagt hier achttien dagen. Ook bieden we hoogspecialistische zorg en werken we nauw samen met andere ketenpartners

Betrokkenheid naasten stimuleren
Recura beschikt over een deskundig team aan verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden en verschillende behandelaars, zoals fysio-, oefen- en ergotherapeuten, diëtisten, psychologen, maatschappelijk werkers, een geestelijk verzorger, artsen en een specialist ouderengeneeskunde. Ook heel belangrijk is de inzet van vrijwilligers binnen Recura. Alles bij elkaar werken hier zo’n honderd medewerkers om de revalidatiezorg in goede banen te leiden. “Ons doel is te zorgen dat cliënten zo snel en optimaal mogelijk revalideren en weer klaar zijn om in hun eigen vertrouwde omgeving te wonen. Daarom stimuleren we ook de betrokkenheid van naasten bij de zorg voor de revalidanten. Dat doen we onder andere via rooming-in, ofwel: de mogelijkheid voor familie/naasten om 24 uur per dag samen met ons voor een revalidant te zorgen of om er voor hem/haar/hen te zijn. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt”, aldus ’t Hart.

 

Klaar voor de toekomst
Voor Recura is het belangrijk om klaar te zijn voor de toekomst. “De vraag naar zorg blijft stijgen door de toenemende vergrijzing. Net als andere zorginstellingen hebben ook wij te maken met personeelstekorten. Dat betekent dat we zorgmedewerkers werven en aan ons binden, maar ook dat we meer gebruik gaan maken van technologische innovaties, zoals telemonitoring, die we kunnen inzetten binnen de revalidatiezorg”, zegt ’t Hart.