“Vooral de eerste keer was best spannend”

Wijkverpleegkundige Petra Feenstra vertelt

Sinds kort zijn er speciale Evean-coronateams ingericht om cliënten met een (vermoedelijke) coronabesmetting thuis te verzorgen. Teamleden rijden daarvoor de zogenoemde coronaroute. “Best spannend”, zo vond wijkverpleegkundige Petra Feenstra haar eerste dienst. “Wat tref ik aan? Hoe gaat het met beschermende kleding? Waar ga ik allemaal naartoe? Ik had veel vragen die gelukkig door mijn collega’s beantwoord konden worden. De beschermende kleding werd gebracht en heb ik gehaald bij het afhaalpunt. En na instructie kon ik starten met de route. Nu is er een overzicht met de benodigde informatie voor het Covid-19-team en een bereikbare verpleegkundige waar je overleg mee kunt hebben.”

Sinds de start van het Covid-19-team heeft Petra inmiddels vijf avonddiensten gedraaid in de Zaanstreek, Amsterdam en Noord-Holland-Noord. “Voor de allereerste route was ik ruim voor de start al aan het kijken naar welke cliënten ik mocht gaan en wat ik mocht doen. Tijdens de route kom ik bij veel verschillende cliënten en ik ben dan helemaal in beschermende kleding. Die kleding trek ik uit voorzorg al bij de voordeur aan. Sommige cliënten vinden het allemaal wat overdreven, en daarmee ga ik dan in gesprek om het uit te leggen. Andere cliënten maken zich zorgen om mij. ‘Meisje doe je wel voorzichtig’ en ‘kijk je uit in de auto’, krijg ik dan te horen. Die opmerkingen zijn hartverwarmend als je bedenkt wat ze hebben meegemaakt.”

Luisterend oor
In de Covid-19-route zitten cliënten die verdacht worden van besmetting en nog weinig klachten hebben tot cliënten die geen kans meer hebben op herstel. “Deze mensen mogen geen bezoek ontvangen of zijn zelfs te ziek om afscheid te nemen van hun partner. En dan ineens krijgen ze ook nog eens zorg van anderen dan van hun ‘eigen’ vertrouwde team. Voor mij is het belangrijk dat ik daar dan doe wat die cliënt nodig heeft. Naast de ingeplande zorg bied ik een luisterend oor en ondersteuning. Heel vreemd. Daar sta je dan in je pak en probeer je op gepaste afstand een beetje warmte te geven. Maar het belangrijkste is dat we mensen op deze manier kunnen bijstaan.”

Hoofd leegmaken
Sommige Covid-19-diensten komen behoorlijk binnen volgens Petra. “Er zijn cliënten die hun verhaal vertellen over hun eigen ziekte, over het verlies dat ze meemaken, het leed en verdriet dat je bij sommigen ziet. Ook voel ik onmacht. Onmacht over het vaak niet kunnen testen van cliënten door de huisarts. Als iemand opgenomen moet worden in het ziekenhuis, trekken we ook extra tijd uit voor de partner die achterblijft. Samen bellen we het ziekenhuis om te achterhalen waar de partner is en hoe het met deze gaat. Heftig allemaal. Na een dienst ga ik vaak nog een rondje lopen. Even genieten van de stilte om me heen en mijn hoofd leegmaken. Ik houd er normaal gesproken een gezonde leefstijl op na, maar de afgelopen tijd heb ik gemerkt dat ik een ‘emotie-eter’ ben. Zo ben ik na enkele heftige diensten al een paar keer naar de McDrive gereden. Ik moet een betere manier zoeken om hiermee om te gaan. Overdag kan ik met collega’s praten over wat ik meemaak in de diensten. ’s Avonds doe ik dat minder snel en aangezien ik alleen woon is er thuis ook niemand om mijn verhaal tegen te doen.” Mocht iemand nog tips hebben? Dan horen wij het graag. Stuur een mail aan communicatie@evean.nl. Om zorgmedewerkers goed te kunnen ondersteunen zorgt Evean voor een passend aanbod voor teams en medewerkers.

Compliment voor alle collega’s
Petra is trots op al haar collega’s. “Ik wil graag iedereen een compliment geven voor de manier waarop er met deze situatie wordt omgegaan, het flexibeler zijn met werkdagen en waar je wordt ingezet, het meedenken en het samen met elkaar oppakken van zaken die zich voordoen. 

Houd je aan de richtlijnen!
Naast wijkverpleegkundige is Petra ‘Ambassadeur voor de Wijkverpleging’. “Vanuit die functie roep ik iedereen binnen en buiten de zorg op om zich aan de richtlijnen van het RIVM te houden. Houd afstand, ga niet gezellig bij anderen op bezoek als dit niet nodig is. Mocht je klachten hebben, neem dan volgens de protocollen van Evean en het RIVM contact op met je leidinggevende. Wel wil ik dit nog aan iedereen meegeven: let op elkaar en help elkaar. Samen kunnen we dit aan!”