Zwachtelen

Zwachtelen verbetert de doorbloeding van uw been

Introductie

Bij een open been of bij trombose, wondroos of een oedeem kan het helpen om te zwachtelen. Daarbij wordt een drukverband (zwachtel), soms klevend en soms niet klevend, aangebracht. Deze zorgt voor een constante druk en ondersteuning van de bloedvaten, waardoor de doorbloeding verbetert en het vocht in uw benen weggaat.

Wie doet het zwachtelen?

De medewerkers van Evean in de thuiszorgteams en op de zwachtelposten beheersen alle zwachteltechnieken. Het zwachtelen gebeurt op vaste locaties, de zogenoemde posten. Als u niet naar de post kunt komen, of als er geen post in uw regio is, dan de reguliere wijkverpleging ook het zwachtelen verzorgen. Naast de wondverzorging en/of het zwachtelen geeft deze verpleegkundige advies, instructie en voorlichting. De verpleegkundige houdt contact met de medewerkers van het Wond Expertisecentrum (WEC). Het WEC heeft contact met de hoofdbehandelaar en stelt samen met de verpleegkundige het wondzorgplan op, inclusief de soort compressie.

Hoe vaak moet een zwachtel verwisseld worden?

Afhankelijk van de hoeveelheid vocht in uw benen, de soort zwachtels en/of de lokale behandeling van de huid of wond kan de wisselfrequentie variëren. Meestal is één keer per week een verbandwissel en een eventuele wondinspectie nodig. U kunt meestal blijven lopen en uw eigen schoenen dragen.

Veelgestelde vragen